-
Takmembran expand_more
-
Taksystem expand_more
-
Gruvor & Tunnlar expand_more
-
Tekniska Textilier expand_more
-
Kunskapscentrum expand_more
-
Hållbarhet expand_more
-
Tjänster expand_more
- Det som händer på taket här är en förändring för byggbranschen och något som alla kommer att sträva efter.
Orden tillhör Rune Skeie, stadsekolog och landskapsarkitekt på Asplan Viak, när han ser ut över blommande växter, kronblad som vajar i vinden, fladdrande fjärilar och surrande bin på Norges första blågröna tak - mitt i centrala Oslo.
- Det som händer på taket här är en förändring för byggbranschen och något som alla kommer att sträva efter.
Orden tillhör Rune Skeie, stadsekolog och landskapsarkitekt på Asplan Viak, när han ser ut över blommande växter, kronblad som vajar i vinden, fladdrande fjärilar och surrande bin på Norges första blågröna tak - mitt i centrala Oslo.
Bakom den signalröda fasaden på den nya Vega Scene i Hausmannkvarteret finns både toppmoderna biograf- och teatersalar, restauranger och kontor, men det är det som händer ovanpå kulturbyggnaden som gör den unik och banbrytande. Ett nära utvecklingssamarbete mellan byggherren Urbanium, arkitekten Asplan Viak, forskare från det norska institutet för bioekonomi (NIBIO), sedumexperterna på Bergknapp och tak- och membrantexperterna på Protan har resulterat i ett blågrönt tak som väcker uppmärksamhet långt utanför landets gränser.
Ett blågrönt tak innebär att man löser problemet med extrem nederbörd på taket och kombinerar det med olika gröna lösningar på taket, till exempel takträdgårdar, terrasser, sportytor, ölrök och solceller.
Norges första blågröna tak har valts för att skapa något så ovanligt som en forskningsarena där man odlar den flora som finns på öarna i Oslofjorden, till glädje för fåglar och insekter. I händelse av ett skyfall fungerar taket också som en uppsamlingsanläggning och släpper gradvis och kontrollerat ut det filtrerade vattnet i den närliggande Akerselva, i stället för att rinna in i ett redan överbelastat avloppssystem.
Rune Skeie från Asplan Viak och Andreas Pay från Urbanium är stolta över att ha varit delaktiga i utvecklingen av Norges första blågröna tak. (Foto: Protan AS)
Den frodiga ängen ovanpå Vega Scene är bara ett av många sätt som blågröna tak kan maximera användningen av takutrymmet, och det är ett banbrytande bevis på att något stort håller på att hända inom den moderna byggbranschen. Det är därför Skeie använder ord som gamechanger:
- På Vega var vi med och utvecklade det första blågröna taket i landet, och jag tror faktiskt att resultaten från detta kan bli en mall som stora aktörer kommer att använda sig av i framtiden. Om några år kan blågröna och multifunktionella tak vara vanliga i nya byggnader.
Vegas blågröna tak har varit ett pionjärarbete som har krävt en del forskningsresurser, så det är inte de stora ekonomiska vinsterna som byggherren har haft i åtanke med projektet ovanpå byggandet. Men Urbanium står för höga miljöambitioner och gröna omvandlingar av centrumområden som Hausmannkvarteren, och en visionär VD Andreas Pay ser bara framtiden:
- Etter Vega-prosjektet har vi nå tilnappmet null utviklingskostnader på fremtidige blågrønne tak. Vad vi har gjort är att arbeta med mikroinnovation, men som har så stora spridningseffekter att vi tror att detta kan påverka hela branschen. Om vi kan industrialisera sådana lösningar kan vi verkligen tala om en grön övergång.
Scenes signalröda fasad är slående i sig själv, men det är vad som händer ovanpå kulturbyggnaden som gör den unik.. (Foto: Gitte Paulsbo)
Skeie på Asplan Viak håller med och påpekar att Vegas unika blågröna tak i praktiken är en lösning på två av vår tids största samhällsutmaningar, nämligen att naturen försämras och att extrema väderförhållanden blir normen:
- Med blågröna tak kan vi minska vårt koldioxidavtryck genom att ersätta takpapp, asfalt och betong med blommor, bin och ekologisk mångfald. Samtidigt kommer samhället att spara enorma kostnader för översvämningsskador genom att ta itu med taköverhäng. Och man skapar gröna lungor i allt tätare befolkade städer, som binder vägdamm och skapar bättre luftkvalitet, säger Skeie.
Den speciella taklösningen är ett viktigt bidrag till att Vega Scene är Norges första kulturbyggnad med BREEAM-NOR Very Good-certifiering. Nyligen tillkännagavs också att byggnaden är en av de tre finalisterna till Oslo City Architecture Award 2019, och själva taklösningen, kallad Protan BlueProof Green, är så unik att den är nominerad till Building Innovation Award 2019. Företagen Protan och Bergknapp är gemensamt nominerade för lösningen:
- BlueProof Green är en viktig pusselbit i ett större sammanhang som handlar om hållbara och framtidsorienterade byggmetoder och tankesätt. BlueProof Green svarar inte bara på dagens krav och behov, utan även på morgondagens, säger juryns ledare och chef för kundverksamheten på Innovasjon Norge, Kristin Malonæs.
Efter bara en sommar har taket blivit en favoritplats för bin, humlor, fjärilar och fåglar. (Foto: Christian Bjørtomt)
Förutom säker hantering av översvämningar, gröna lungor och multifunktionalitet är bärkraft och miljövänlighet nyckelbegrepp som förknippas med blågröna tak. Bjørn Nordseth, försäljningschef på Protan, förklarar:
- I praktiken har kombinationen av översvämningshantering och grönområden på taket besparat byggherrarna i Vega Scene kostnaderna för att gräva ner dräneringslösningar som rör, kassetter och lagringstankar, samt för bortskaffande och deponering av vad som kunde ha blivit förorenande massor, Bjørn Nordseth, försäljningschef på Protan.
Nordseth förklarar vidare att gröna tak i allmänhet, oavsett om det är i form av häckar, takterrasser eller t.ex. träningsanläggningar, bidrar till ökad livskvalitet för boende och hyresgäster.
- Och naturligtvis finns det en stor potential i att utnyttja alla ytor och områden i våra byggnader maximalt. Om inte tak, hur är det då med solenergianläggningar? Dessutom kan vattnet lätt integreras i andra vattenkretsar på en fastighet, t.ex. gråvatten och bevattning av gröna växter. Då börjar vi tala om byggnader med riktiga energi- och cirkulärekonomiska effekter, säger han.
Ökad urban täthet, krav på hantering av översvämningar och en starkare önskan om gröna lösningar har lett till en kraftig ökning av efterfrågan på gröna produkter och lösningar. Det kan därför inte dröja länge innan Vega Scene inte längre är landets enda blågröna tak, vilket gläder Andreas Pay och Urbanium. Från platsen där han står på toppen av kulturbyggnaden i en klädsko bland suckulenter, sedumväxter och surrande humlor hoppas han att det om några år kommer att finnas färre parabolantenner, ventilationssystem och kabelkanaler att se till förmån för mer miljövänliga, gröna och exploaterade takytor. Han lovar att Urbanium kommer att ta sin del av äran:
- För oss handlar det om att optimera det landskap som omger oss så att vi får minsta möjliga klimatpåverkan och så att våra byggnader kan ha största möjliga effekt på stadsmiljön. Blågröna tak spelar en nyckelroll i framtida byggnationer för att uppnå just detta, avslutar han.
Succulenter, sedumväxter och surrande humrar trivs på toppen av Hausmannkvarteret. (Foto: Christian Bjørtomt)
Protan BlueProof Green kombinerar säker hantering över huvudet med en grön huva ovanpå konstruktionen. Detta är vad vi kallar ett blågrönt tak.